De Koepel zet handtekening onder regionale intentie overeenkomst Wonen en zorg voor ouderen

Geen traditionele bejaardenhuizen, maar nieuwe woonvormen en andere slimme, innovatieve oplossingen moeten er in onze regio komen om ouderen het juiste thuis met zorg en ondersteuning te kunnen blijven bieden.

Intentieovereenkomst

Volgens 35 gemeenten, woningcorporaties, zorg- en welzijnsorganisaties en ouderenvertegenwoordigers is dat nodig voor toekomstbestendig wonen. Op 19 april jl. zetten zij daarom hun handtekening onder de regionale intentieovereenkomst van Het Juiste Thuis. “Dit is nog maar het begin van de mooie reis die we gaan maken.”

Het was een feestelijke aangelegenheid in de Geldropse Weeffabriek. Bijna 80 betrokkenen waren naar het culturele centrum gekomen voor de ondertekening en om zich te laten inspireren. Dat tekent volgens projectleider Francine Linssen de noodzaak om de opgave rondom wonen, zorg en welzijn voor senioren te versnellen. “De feiten en cijfers liegen er niet om. Steeds meer ouderen blijven langer thuis wonen, waardoor de druk op mantelzorgers en (thuis)zorgmedewerkers toeneemt. En zijn meer geschikte woningen én andere oplossingen nodig waarmee ouderen fijn thuis kunnen wonen.”

De groepsfoto na het tekenmoment met alle aanwezige deelnemers aan de Intentieovereenkomst Het Juiste Thuis

Samen schouders eronder

Het roer moet dus om, bepleit ook Mathil Sanders. Zij is wethouder in Geldrop-Mierlo en bestuurlijk trekker van Het Juiste Thuis. “Met deze samenwerking zetten we samen de schouders onder het realiseren van nieuwe kleinschalige beschermde woonvormen, waarin aandacht, positieve gezondheid en samenredzaamheid centraal staan. Geen traditioneel bejaardenhuis, maar op een paar plaatsen in de gemeente een kern met pakweg vijftien woningen, met een gemeenschappelijke ruimte die ook open staat voor de mensen uit de buurt.”

Volgens Sanders willen mensen namelijk graag in hun wijk kunnen blijven, dicht bij hun netwerk. “Als we beginnen met het bouwen voor ouderen, komt er vanzelf beweging op de woningmarkt. We zorgen dan voor de meest kwetsbare groepen en maken daarbij woonruimte vrij voor jonge gezinnen.”

“Rapporten en intenties zijn er meer dan genoeg. Het is tijd voor concrete actie.”

— Leo Bisschops, Voorzitter KBO-Brabant

Indruk

Mooie ambities dus, en de bijeenkomst op 19 april was alvast een goede start. Na de opening met gedeputeerde Erik Ronnes vertelden verschillende aanjagers waarom zij meedoen. “Rapporten en intenties zijn er meer dan genoeg”, vertelt Leo Bisschops, voorzitter van KBO-Brabant. “Het is noodzaak dat de bestuurlijke kracht nu wordt ingezet om van praten naar concrete actie te komen, waarbij we projecten realiseren die ook echte trekkracht hebben.”

En Pieter van Wijk, voorzitter Koepel Zorgcoöperaties Zuid-Nederland licht toe; “Wij doen mee omdat het dringend noodzakelijk is dat burgerinitiatieven aan tafel komen, daar waar de plannen voor de grote transities in wonen en zorg worden gemaakt.” 

Daarna was het tekenmoment en volgden drie inspirerende presentaties: van de gemeente Eindhoven, van Seniorenpunt en van Zonnetij in Laarbeek. Linssen: “Die maakten veel indruk, dat merkte je in de zaal.”

“Het is dringend noodzakelijk dat burgerinitiatieven aan tafel komen, daar waar de plannen voor de grote transities in wonen en zorg worden gemaakt.”

— Pieter van Wijk, Voorzitter Koepel zorgcoöperaties Zuid-Nederland

Aan de slag

En hoe gaat het nu verder? “We hopen dat nog meer gemeenten, woningcorporaties en zorg-welzijnsorganisaties zich bij ons aansluiten”, vertelt Linssen. “Maar we gaan ondertussen aan de slag met degenen die nu al meedoen. Er zijn al verschillende projecten in voorbereiding of onderhanden, het Kennisplatform staat live en nog veel meer. Het ondertekenen van de intentieovereenkomst was dus nog maar het begin van de mooie reis die we met Het Juiste Thuis gaan maken. Als samenwerkingsverband én als beweging!”

Vragen?

Heeft u nog vragen over dit onderwerp? Neem contact op met een van onze contactpersonen, wij helpen u graag verder.

Deel deze pagina

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial