Instrument voor preventie

De Koepel Zorgcoöperaties Zuid-Nederland ziet het project ‘Goed voor elkaar’ vanuit haar ambitie om ’te bouwen aan een samenleving die omziet naar elkaar’ als een bruikbaar instrument voor bewustwording en preventie. De gemeente Asten wil op korte termijn met de instrumenten en de ervaringen van het project aan de slag. De Koepel voorziet in een toolkit waarmee de methodiek aan de hand van voorbeelden van de instrumenten en communicatiemiddelen ter beschikking worden gesteld.

De inhoud van Goed voor elkaar

Goed voor Elkaar wil ervoor zorgen dat je zo voorbereid bent op de toekomst. Daarom vragen we je om m.b.v. de netwerkkaart eens bij jezelf na te gaan wie de mensen zijn die nu en later achter je staan. Want zeg nou zelf, dat is toch een hele zorg minder. De netwerkkaart helpt je om inzicht te krijgen in jouw netwerk met mensen die achter je staan. Hoe sterk is je netwerk? Sta jij er wel eens bij stil dat je bij alledaagse dingen soms hulp kunt gebruiken? Zoals boodschappen doen, vervoer naar een verjaardag of het gras maaien? Dan is het fijn als je weet wie er achter je staan. En om te bedenken voor wie jij er kunt zijn. Want onze maatschappij verwacht dat mensen zo lang mogelijk voor zichzelf blijven zorgen. Je moet het voor elkaar goed regelen.

Wijkbijeenkomsten Goed voor elkaar

In de gemeente Asten hebben inwoners er twee jaar op moeten wachten. Door corona was de bewustwordingscampagne ‘Versterk uw netwerk’ steeds uitgesteld. Maar de belangstelling voor de zes bijeenkomsten voor inwoners is volgens projectleider Arie van den Boomen enorm. “Afgelopen dinsdagmiddag 26 april 2022 namen meer dan honderd inwoners deel aan Goed voor elkaar.” Bewustwording over de inzet en onderhoud van het eigen sociale netwerk was het centrale thema in alle zes de wijkbijeenkomsten.

“Durf jij te vragen,” is een moeilijk punt volgens initiatiefnemer Petra Cornelissen, “hulp aanbieden gaat de meeste mensen makkelijker af.” Daarbij vult mede-initiatiefnemer Annelies Dittner aan: “Je moet als oudere voorbereid zijn op je toekomst en eigen regie houden want anders wordt er óver je beslist. En dat is geen goed gevoel.” Een van de deelnemers woont in een seniorenwoning: “Wij lopen gemakkelijk bij elkaar binnen. We helpen elkaar allemaal vooruit.” Maar dat geldt zeker niet alle deelnemers. De meeste mensen moesten nog eens goed nadenken over hun netwerk. En dat was precies waar het Cornelissen, Dittner en Van den Boomen om te doen was: “bewustwording op gang helpen.”

Bekijk de video over deze bijeenkomsten
Meer informatie?

Interesse in wat Goed voor elkaar voor uw initiatief, uw organisatie of uw gemeente kan betekenen? Neem voor meer informatie contact op met één van de initiatiefnemers.

Meer projecten

Ook interessant...

Vragen?

Heeft u nog vragen over dit onderwerp? Neem contact op met een van onze contactpersonen, wij helpen u graag verder.

Deel deze pagina

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial