Hoogeloon

Eerste zorgcoöperatie van Nederland

De zorgcoöperatie Hoogeloon is begonnen in 2005 als initiatief van de dorpsraad, de ouderenorganisaties en het gehandicaptenplatform in het dorp, met steun van de Provincie Noord-Brabant.

Oud worden in je eigen dorp

Het doel van de zorgcoöperatie was om bewoners en hun wensen centraal te stellen in de zorg. Bewoners wilden graag oud kunnen worden in hun eigen omgeving; in dit geval in het dorp. Hoogeloon is een dorp met ongeveer 2.200 inwoners in de Kempen, ten westen van Eindhoven. 

Van ontmoetingsplek naar zorg thuis

De zorgcoöperatie is gestart met activiteiten en ontmoeting in het dorpscentrum Den Bogerd. Daarna heeft de zorgcoöperatie dagbesteding voor dementerende ouderen in het dorp mogelijk gemaakt. Vervolgens is de zorgcoöperatie thuiszorg (huishoudelijke hulp en persoonlijke verzorging) gaan leveren in het dorp.

Zorgvilla’s

In 2012 zijn twee zorgvilla’s opgeleverd voor mensen met dementie en mensen met lichamelijke klachten. De zorgcoöperatie had in 2015 234 leden en leverde zorg aan ongeveer zestig mensen. De zorgcoöperatie wil zelf regie voeren over de zorg en werkt daarvoor samen in de Koepel van Zorgcoöperaties Zuid-Nederland.

Burgers doen het zelf (2018)

In dit boek beschrijven Ad Pijnenborg & Freya Pijnenborg hun ontdekkingstocht met de oprichting van de eerste zorgcoöperatie van Nederland.

Uitgeverij SWP Amsterdam

Blijf op de hoogte

Meer nieuws van initiatieven

Vragen?

Heeft u nog vragen over dit onderwerp? Neem contact op met een van onze contactpersonen, wij helpen u graag verder.

Deel deze pagina

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial