Nieuwsbrief september 2022

Corine Remmers, gedreven, met uitgebreide ervaring in de zorg én uitnodigende visie, gaat het bestuur van de Koepel versterken

Vanaf eind augustus gaat Corine Remmers het bestuur van de Koepel van Zorgcoöperaties Zuid Nederland versterken. Corine Remmers heeft een lange ervaring in de zorg én een uitnodigende en uitdagende visie op actuele en toekomstige ontwikkelingen. 

Corine Remmers was van 2016 tot juni 2022 bestuurder bij Sint Jozef in Meijel.  “Toen het gebouw van Sint Jozef 25 jaar geleden werd gebouwd, was het een ‘bejaardenverzorgingshuis’. Hier gingen mensen wonen als ze 65 werden. Hoe anders is het nu! Mensen blijven zo lang mogelijk thuis wonen. Als mensen nu bij een verpleeghuis komen, zijn ze niet alleen veel ouder, maar hebben ze ook veel meer ondersteuning nodig.”

Sint Jozef is de afgelopen jaren volledig vernieuwd. Corine Remmers leidde de kanteling van een  traditioneel ingestoken verpleeghuis naar een meer beschermende woonomgeving. 

“We hebben huiskamers ingericht waar bewoners samen de dag doorbrengen en waar medewerkers actief zijn die zorgen voor een gezellige sfeer, die iedere dag vers koken en zo eigenlijk met de bewoners samen een soort huishouden vormen. De zorgmedewerkers ondersteunen hierbij vanuit hun specifieke rol en verantwoordelijkheid.” Voor Sint Jozef zijn naast de medewerkers familie en vrijwilligers van grote waarde.

“Op zichzelf was dit niet vernieuwend, maar alles vindt plaats in een open setting. Sint Jozef heeft geen gesloten afdelingen meer. Het gebouw is verduurzaamd en medewerkers werken vanuit vernieuwende concepten en met nieuwe technieken. Sint Jozef is daarnaast hét ankerpunt voor ouderen in Meijel. Samen met informele organisaties is het een ontmoetingsplaats voor alle ouderen; een plaats waar iedereen zich thuis voelt.Het wijkteam heeft zich afgelopen jaren ontwikkeld tot een professioneel team dat is verankerd in de Meijelse gemeenschap en goed samenwerkt met informele en formele organisaties. We hebben samen een innovatieve en moderne organisatie neergezet. Sint Jozef onderscheidt zich positief in de regio en is een nieuwe fase in gegaan.”

Dat was voor Corine een prima moment om een nieuwe stap te gaan zetten. Vanaf juni heeft zij een eigen bedrijf ‘Cocreare’ gestart. De opdrachten die zij aanneemt liggen in het verlengde van haar visie. Ook als bestuurder van de Koepel wil zij zich voor die visie en verandering in gaan zetten: “De ouderenzorg kan en moet echt anders; dat is mijn missie en drive. Ik geloof erin dat wij weer meer voor elkaar moeten gaan zorgen, dat zijn we een beetje kwijt geraakt. Ik ben heel hoopvol dat dat weer terug kan komen. Maar dan moeten we daar wel in investeren. En daar moeten we iedereen, ook jongeren, actief bij betrekken. De uitdaging is om ook binnen de Koepel te kijken of en hoe wij aan die veranderingen optimaal bij kunnen dragen. Landelijk is er Nederland Zorgt Voor Elkaar (NLZVE), aan de totstandkoming en ontwikkeling waarvan mensen uit de koepel stevig bijdragen. Wat is nodig op regionaal en/of provinciale schaal? Kunnen we nog sterker inzetten op het ondersteunen van mensen, initiatieven, coöperaties om de vernieuwing in zorg en wonen een drive te geven?” 

Dat is de vraag waarop Corine Remmers zich in het bestuur wil richten, met open oog en oor voor de wensen en behoeften van de platforms en vertegenwoordigers van Limburgse, Brabantse en Zeeuwse initiatieven. 

Foto eerste dag van de Dorpsondersteuner. Foto NLZVE

 

 

30 september 2022: Nieuwe dag van de dorpsondersteuner!

Na de zeer succesvolle eerste bijeenkomst over de Dorpsondersteuner vorig jaar in Apeldoorn organiseert Nederland Zorgt Voor Elkaar (NLZVE) op 30 september aanstaande van 10.00 tot 17.00 uur een vervolg. Deze tweede bijeenkomst vindt plaats in Gemeenschapshuis  ’t Gebint in Biest-Houtakker. 

Dorps- of wijkondersteuners zijn een nieuwe beroepsgroep aan het worden. In de afgelopen jaren is met dit vak, aangestuurd door de kerngemeenschap, steeds meer ervaringen opgedaan.
Op deze dag staan deze ervaringen centraal en komen onder andere taakomschrijving, taakopvatting en financiering van de Dorpsondersteuner uitgebreid aan de orde in het programma.
Speciaal thema van deze dag is: “De relatie tussen Dorpsondersteuners en de Eerstelijnszorg” (huisarts, fysiotherapeut e.v.)

Deze dag is ook interessant voor wijk- of dorpsraden en bewonersinitiatieven die graag met een dorpsondersteuner willen gaan werken.

Aanmelden kan hier

De website van Nederland Zorgt Voor Elkaar bevat behoorlijk wat informatie over de dorpsondersteuner. Een van de meer recente publicatie is “De sociale winst van de dorpsondersteuner”, resultaten van een onderzoek dat de Rijksuniversiteit Groningen uitvoerde bij vier Groningse zorgzame dorpsinitiatieven: Wedde dat ’t Lukt, Dorpscoöperatie Middelsoam, Vrijwilligersnetwerk Wagenborgen en DörpsZörg Ulrum. Voor het volledige overzicht van publicaties die op de website van NLZVE te vinden zijn: zie hier.  

Voor de nieuwsbrief van de Koepel Zorgcoöperaties ZNL interviewden we in 2021 een van de eerste Dorpsondersteuners: Hannie Penninx, vanaf 2008 werkzaam als Dorpsondersteuner in Elsendorp. Onder andere over dorpsondersteuning in coronatijd. Zie hier

 

 

De Koepel van Zorgcoöperaties Zuid-Nederland zoekt een bestuurslid, dat het penningmeesterschap op zich wil nemen

Op steeds meer plekken komen burgers tot de conclusie dat de overheid de grote problemen van deze tijd niet in haar eentje kan oplossen. De grote transities van deze tijd op gebieden van energie en wonen, welzijn en zorg vragen om inzet van kennis en ervaring van burgers zelf. Zij nemen het initiatief en gaan aan de slag in hun eigen omgeving. 

De Koepel van Zorgcoöperaties Zuid Nederland biedt een platform aan burgerinitiatieven, die zich richten op wonen, welzijn en zorg. Zij organiseert onderling contact en het delen van kennis en ervaring. De koepel lobbyt bij overheden en zorgorganisaties.

Het bestuur bestaat uit vrijwilligers met de gedeelde overtuiging dat de transities zonder de gemotiveerde inzet van burgers niet gaan lukken. Dat burgerinitiatieven zowel in de ontwikkeling als uitvoering van nieuwe programma’s en beleid een rol krijgen, dat organisaties van burgers een plaats aan tafel verdienen en dat de noden van burgers leidend moeten zijn bij het opnieuw inrichten van de samenleving. Meer hierover vindt u op www.koepelzorgcooperatieszn.nl

Omdat de penningmeester heeft aangegeven te willen stoppen zoeken wij een nieuw bestuurslid, dat bij voorkeur ook als penningmeester kan en wil optreden. Wij zoeken iemand die onze overtuiging deelt en zich wil inzetten voor een verdere ontwikkeling van de koepel. Bij voorkeur heeft hij of zij zelf ervaring in een burgerinitiatief. Ervaring in de administratieve of financiële sector is een pre. Het penningmeesterschap vraagt een inzet van minimaal één en maximaal twee dagdelen per week. 

Wij bieden een inspirerende, stimulerende, uitnodigende en bij uitstek maatschappelijk relevante werkomgeving. 

Heeft u belangstelling, kent u iemand die interesse zou kunnen hebben in deze functie of heeft u vragen en wilt u eerst meer weten, neemt dan s.v.p. contact op met Pieter van Wijk, voorzitter. P.vanwijk01@onsnet.nu, tel 0626110347. 

Vragen?

Heeft u nog vragen over dit onderwerp? Neem contact op met een van onze contactpersonen, wij helpen u graag verder.

Deel deze pagina

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial